perjantai 22. maaliskuuta 2013

Toko-koe la 16.3.2013

Aamulla mittari näytti -20c ja osasin jo arvailla, että suunnittelemani tunnin lenkki ylimääräisen energian purkamiseen ei tule toteutumaan. Oikeassa olin, sillä jo vartin ulkoilun jälkeen Dumle nosteli takajalkojaan. Niinpä suunnistimme kisapaikalle toivoen, että aurinko alkaisi lämmittää pian.

Tuomarina toimi Marja Ala-Nikkola, joka oli hyvin ystävällinen koirille ja auttoi ihanasti paria ujompaa tapausta. Kritiikkiä taas antaisin siitä, että todella taitavilla koirakoilla ja hiukan vaiheessa olevilla oli kuin kaksi eri arvosteluasteikkoa. Tiukka saa olla, mutta sitten tulee olla tasapuolisen tiukka. Toinen mitä en arvosta toko-tuomarissa on hyvin pitkät palautteet kesken kokeen. Osalla koirista into lässähtää ja omani taas kuumenee kohtuuttomasti ja en itse kykene ottamaan kisatilanteen virittämässä mielentilassa palautetta vastaan. Kehuista kuitenkin kiitämme tuomaria, on aina hauska kuulla koirastaan löytyvän paljon potentiaalia.

Mutta asiaan, saimme siis kolmos-tuloksen. Vedimme nollille kolme liikettä ja syyt saan ottaa omille niskoilleni. Liikkeestä seis palkkasin koiran paijaamalla ennen kuin liikkuri sanoi kiitos", joten nollillehan se meni. Liikkeestä maahan iski joku katkos, että pitikö käskyttää "maahan" vai "seiso"... Sitä seurasi kummallinen edes takas askelsarja ja koira imaisi sivulle, maailman parhaalle paikalle. Kaukoissa jätin leikin kesken, kun ensimmäinen "maahan" ei uponnut ja sitten jäikin kaksi liikettä suorittamatta eli nolla.
Luoksetulon päätin vaihtaa suulliseen käskyyn, se on nyt vielä helppoa, koska koko liike on hiljan kasattu ja alkuun käytin sekä suullista käskyä, että käsimerkkiä. Käsimerkissä kroppa heilahtaa tahtomattaankin ja tarkka tuomari rankaisee heti, niin kävi meillekin ja vielä niin paljon, että pisteitä muuten hienosta liikkeestä tuli vain 6,5. Kapulan kanssa tuli kokeessa myös ongelmia, sillä treenitilanteissa, joissa vire ei ole ihan yhtä korkea Dumle malttaa ottaa kapulan nätisti, mutta kisatilanne paljasti, että tarvitsemme isomma kapulan, jotta Dumle saa paremman otteen. Otteen korjaamisesta lähti useampi piste.

Virheistä tulemme varmasti ottamaan opiksemme ja olen kuitenkin todella tyytyväinen siihen miten Dumle työskenteli. Koe käytiin nurinkurisessa järjestyksessä ja seuruu oli viimeinen liike. Dumle veti seuruun mielestäni täyden kympin arvoisesti, olin todella ylpeä sen tiiviisti ja energisestä seuraamisesta. Näin siitäkin huolimatta, että tuomari nipisti pisteen "pk-seuraamisesta".

Keväällä kisataan vielä ainakin kahdet toko-kokeet. Todennäköisesti yritämme saada TK2-koulutustunnuksen kasaan ja sitten taas pieni rakentava huili ennen VOIttajaa. Niin ja kyllä, sinne meillä on vakaa aikomus, ennemmin tai myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti